کاریکاتور

طنز چیست؟

تا به حال تعاریف زیادی از طنز در جهان به کار برده شده است که برای خنده آوری و حالت شوخی ساده به صورت گفتاری،نوشتاری و تصویری به کار برده میشود.

لوتره آمون:طنز را (طغیان عالی روح) می نامد.

هر چی خنده بر روی لبان می آورد طنز نیست گاهی هزل و هجو نیز خنده دار میشود طنز نوعی کاملا خاص از مسخره گرایی است که روشن فکرانه برای انگیختن خنده است و ریشه این لغت با   humeur فرانسوی و humor  لاتین- به معنی خلط طبع و خوی قرابت دارد.

کاریکاتور چیست؟

کاریکاتور از کلمه ایتالیایی کاریکاره که به معنای پر کردن و اغرارق کردن است و به طور کلی بیرحم و ولنگار است و به نوعی جانب زشتی ها رو میگیرد.

در قرن 19 م.م به کمک صنعت گراورسازی و چاپ سنگی به روزنامه ها راه پیدا کرد که به طور قطعی به عمومیت پیدا کردن هنر کاریکاتور کمک شایانی کرد.

کاریکاتور را میتوان عمومل به دو دسته تقسیم کرد

-اغراق در فرم در شکل و در سمبل ها

-اغراق در موضوع

ور در نحوه ارائه به چهار روش

1-فکاهی سعی در خندان احساسات مخاطب دارد

2-طنز اجتماعی کمبودها و چالش ها اجتماع را بیان میکند

3-طنز سیاه واقعیت های اجتماع را آنگونه که هست بیان میکند

(سمیج بالجی اوغلو کارتونسیت ترک):نگاه به یک حادثه یا واقعه بد بدون کوچکترین دلسوزی

4-کمیک استریپ دنباله دار که با چند فریم داستان و موضوع را با اغراق و طنز بیان میکند

کاریکاتور در ایران : قدیمی ترین نشریه طنز و فکاهی ایران هفته نامه شاهسون توسط مسرزا عبدالرحیم طالب لو در سال 1889 میلادی  به صورت چاپ ژلاتینی توسط ایرانیان خارج از کشور منتشر شد

اولین کاریکاتور مطبوعاتی ایران در نشریه ادب با چاپ سنگی در سال 1320 در مشهد با امضا حسین الموسوی نقاش باشی استان قدس به چاپ رسید.

از جمله مهمترین نشریات قدیمی طنز آذربایجان،طلوع مصور،ملانصرالدین، کشکول،بهلول،توفیق،تهران مصور و ….

که کارتونیست های زیادی از جمله بهزاد،میرزا آقا،محسن دولو (پدر کاریکاتور نوین ایران)حسن و حسین توفیق،محصص،کامبیز درمبخش،پرویز شاپور،عبداللهی نیا،عربانی،جواد علی زاده ،بهمن عبدی و … را میتوان نام برد.

بعد از انقلاب نشریات کارتون،بختک،چنلگر،دخو،قلقلک،فکاهیون،جوال دوز،شیپور،کیهان کاریکاتور،طنز کاریکاتور،گل آقا،طنز پارسی،دنیای طنز و هفته نامه سیاسی توانا اشاره کرد.

کارتونیست های جدیدی بعد انقلاب در ایران پرورش یافتند که میتوان به این اسامی یاد کرد: محمد علی بنی اسدی،حسین نیرومند،مسعود شجاعی طباطبائی،حسین صافی،بهرام عظیمی،علی درخشی،بزرگمهر حسین پور،جمال رحمتی،شاهرخ حیدری، اردشیر رستمی،توکا و مانا نیستانی ،کیارش زندی،افشین سبوکی،محسن نوری نجفی،فائز علی دوستی،مجاهده پور رستمیان،پانته آ واعض نیا و سپیده انجم روزو ….

کارتونیست های قدیمی خراسان: علی دیواندری(سبزوار)-حسین خسروجردی (سبزوار)-اصغر کفشچیان مقدم(مشهد)-حسین نیرومند(مشهد)-علیرضا ذاکری-مجتبی شرکا و علیرضا سیستانی میتوان نام برد و کارتونیست های نسل جدید خراسان که در دو دهه اخیر فعالیت چشمگیر داشتند به شرح زیر میباشند:

محمود علی نژاد-حسین واحد-قدیر وقاری-علیرضا پاکدل-محمود آزادنیا-محسن اسدی-حسین وقاری-رضا جنگی-محبوبه پاکدل -امیر منصور رحیمیان-محمد آرزو-مجید اسلام پناهی-مجید ادیب-محمد آقا میرزا-مژده لاهوتی-سمیه شوقی-مجید داوودی-علیرضا مختارجوزانی-رضا اکبری-عفت امجدی پور-محمد رضا دادمهر-زینب دادمحمدی-محمدرضا حسایی و … میتوان نام برد.

از جمله کارتونیست های بین المللیکه تاثیر زیادی در جهان گذاشته و خوش درخشیده‌اند میتوان به تعدادی اشاره نمود از جمله : کینو و موردیلو آرزانتین-آرز کوبا- سمپه و ژان پلانتو فرانسه-بارتولزی ایتالیا-محیالدین کوراوغلو و تورحان سلجوق از ترکیه رائد خلیق و خالد هاشمی ناجی العلی از کشورهای عربی میخائیل زلاتکوفسکی روسیه کارلوس اموریم برزیل رانجیت کی دی هند  مارکوس میکیو اویوا ژاپن جیتت کاسدانا از اندوزی و جولیان پناپای از رومانی و تراکو پوپوف از بلغارستان و …